Zmiana stanowiska Ministra Finansów ws. usług gastronomicznych i dostawy gotowych posiłków

Szanowni Państwo,

w związku z tym, że 24 czerwca 2016 roku Minister Finansów wydał interpretację ogólną (PT1.050.3.2016.156) dotyczącą stosowania właściwej stawki VAT w przypadku placówek gastronomicznych, konieczne może być zweryfikowanie stosowanych przez Państwa stawek VAT na oferowane produkty lub usługi.

Dla przypomnienia- w przypadku świadczenia tzw. usług gastronomicznych właściwa stawka VAT wynosi 8%. Właściciele placówek gastronomicznych z jedzeniem na wynos zauważyli jednak, że zakres ich świadczeń jest dużo węższy niż świadczenia restauracji i w zasadzie istotą ich działalności jest dostawa gotowego posiłku, a ten jako taki może korzystać z opodatkowania stawką VAT w wysokości 5%. Co istotne, decydujące znaczenie w zakresie stosowanych stawek VAT ma właściwa klasyfikacja PKWiU.

Przez wiele lat organy podatkowe zgadzały się z taką klasyfikacją potwierdzając ją w interpretacjach podatkowych, ale również poprzez zwrot nadpłaconego VAT. W konsekwencji wielu przedsiębiorców zaczęło stosować stawkę 5% VAT na swoje dania.

Wraz z wydaną w czerwcu bieżącego roku interpretacją ogólną zmieniło się podejście administracji podatkowej w omawianej sprawie, pomimo że nie zmieniły się przepisy podatkowe w tym zakresie.

Zgodnie ze stanowiskiem Ministra Finansów posiłki, które przez placówkę gastronomiczną są wydawane z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia bez dodatkowej obróbki nie mogą być uznane za dostawę gotowego posiłku i opodatkowane stawką 5% VAT. Minister Finansów dodał również, że na jego interpretację nie mają wpływu takie czynniki, jak to czy:

  • – punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym,
  • – w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła,
  • – dostępne są naczynia i sztućce,
  • – produkty są przeznaczone do spożycia na miejscu czy na wynos, (np. pakowane w bibułki czy tekturowe pudełka),
  • – w punktach sprzedaży są: toalety, szatnia, zainstalowana jest klimatyzacja, czy ogrzewanie.

Zdaniem Ministra Finansów ze stawki w wysokości 5% mogą korzystać gotowe posiłki i dania sklasyfikowane pod symbolem 10.85, które obejmują gotowe (tj. przygotowane, przyprawione i ugotowane) posiłki i dania, zamrożone lub pakowane próżniowo lub w puszkach, składające się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż, w tym dania regionalne i narodowe.

Biorąc pod uwagę opis klasyfikacji Minister Finansów uznał, że np. hamburgery, pizza, frytki i inne posiłki wydawane klientom gotowe do spożycia nie mogą być opodatkowane stawką VAT w wysokości 5%.

W związku ze zmianą stanowiska Ministra Finansów oraz wzmożoną aktywnością organów podatkowych w powyższym zakresie prosimy o weryfikację stosowanych przez Państwa stawek VAT, a w przypadku wątpliwości o kontakt w tym zakresie.

W naszej ocenie jedynie uzyskanie interpretacji GUS, który dokona klasyfikacji oferowanych przez Państwa produktów/usług do mogłoby uzasadniać stosowanie stawki 5% VAT.

W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z TAX-NET Doradztwo sp. z o.o.

ul Gliwicka 204, Katowice 40-860
tel.: 32 355 86 74
e-mail: biuro@doradztwo.tax-net.pl

Podziel się: Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Komentarze są zamknięte.